Röpdolgozat...

2011.03.30. 06:06

Parazita:

‘élősdi (ember)’, ‘élősködő ‹növény, állat›’. – parazitizmus: ‘élősködés ‹mint élettani jelenség›’. – parazitológia: ‘az élősködőkkel foglalkozó biológiai tudományág’.

A latin parasita, azaz ‘élősdi, tányérnyaló (nő)’ átvétele, ez nőnemű alak a parasitus (‘asztali vendég’) szóból. Előzménye a görög paraszitosz (‘valakinél étkező’) a para- (‘nála’) és sziteomai (‘étkezik’) elemekből, a szitosz (‘gabona, élelem, étkeztetés’) nyomán. A szó már az ókori latinban felvette a ‘kéretlen vendég, potyaleső, máson élősködő’ jelentést.

 

Átvitt értelemben, erősen pejoratív jelleggel a másokat kihasználó embert is élősködőnek mondják.

 

Szimbiózis:

A szimbiózis két vagy több különböző faj (általában egymásra utalt) szoros együttélése. A szimbiózisban mindkét fél kölcsönös előnyökhöz jut.

 

A biológia óra után senki ne felejtse el, hogy a Rajzás előtti este találkozhatunk a Kerepesi úton lévő McDonald's gyorsétteremnél. Dumcsizni, lelőni az újításokat, örülni annak, hogy újra látjuk egymást. Vagy csak azért mert ez fejlettebb (VW-s) társadalmakban (is) így szokás...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ratro.blog.hu/api/trackback/id/tr972783997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása